Bursa Evi’nin manzaralı iskenderi


Bursa’ya yolu düşenlerin, tadına bakmak istedikleri ilk yemek iskender kebap olur. Yayvan bir tabağın üzerine dizilen pideler, döner yaprakları ile kamufle edilir. En üste eklenen tek bir köftenin ardından tabaktakiler, salçalı sos ile son rengini alır. Kenara iliştirilen yoğurdun ardından kızgın tereyağı eklenir ve iskender kebap servise hazır hale gelir. Bursa’da “İskender” adlı ustanın keşfettiği sunum biçimiyle Türk mutfağından dünyaya taşınan lezzetler arasına giren bu kebap türüne “hayır” diyebilmeniz için vejeteryan olmanız gerekiyor.


Sıkı bir diyete girmiş olmanız da ihtimaller dahilinde. Altta kalan pidelerin kızartıldığı, sostaki lezzet dengesinin iyi kurulduğu ve kaymaklı yoğurdun eşlik ettiği iskender kebaba kendi adıma “hayır” diyemeyeceğimi belirtmek isterim. Başkentliler, senelerdir alışveriş merkezlerinin yemek katlarında “hızlı” servis edilen iskender kebabı yemeye alıştı. Fakat orjinalinin tadına bakmak için Bursa’ya yolculuk etmeyi bekleyenleri görüyor gibiyim.

KALE’DEN ANKARA MANZARASI

Siz de onların arasında yer alıyorsanız, lezzetli bir haberim var. Bu hafta, Ankara Kalesi’ndeki Bursa Evi’ni ziyaret ettim. Geçtiğimiz aylarda kale içinde açılan mekan, aslında iki tarihi konağa yayılan geniş bir sosyal kompleks. Restoran bölümü ise tesisin Bursa lezzetlerini sunan bir parçası. Kaleden, Ankara manzarasını izleyebileceğiniz bir noktada bulunan mekanda, yeşil ağırlıklı dekorasyon yemek öncesi “Bursa” vurgusu yapıyor. Kalede manzaralı yemek yenilebilecek mekanların sayısı son dönemde azalırken, Bursa Evi, kente bakan konumu ile bu ihtiyaca yanıt veriyor.

BAŞLANGIÇ’TA‘FAKİR SUCUĞU’

Mekanda tadına baktığım iki Bursa lezzeti, iskender kebap ve pideli köfte oldu. Döner ve köftelerin, Bursa’dan Ankara’ya transfer edilen iki farklı ustanın elinden çıktığını öğrendim. Yeşil kentin lezzetini Ankara’ya taşıma konusunda başarılı olduklarını söyleyebilirim. Siz siparişinize karar verirken masanıza başlangıçlar ulaşacak. Bulgur pilavı ve turşu biberle açılış yapabilirsiniz. Bunların yanı sıra Bursa’da “fakir sucuğu” olarak da tanınan acuka başlangıçlar arasında yer alıyor. Acuka, masaya gelen sıcak ve yağlı pide ile mutlaka denenmeli. Çemene benzer görüntüsüyle uzun süre kokusunun çıkmayacağından endişe etmeyin, zira böyle bir sorun olmuyor.

KÖFTELİ SERVİS

Mutfakta hazırlanan tereyağlı iskender kebabı, pidelerin üzerine yayılan yaprak döner ve bir köfte ile servis ediliyor. Amatör kebapçılarda gördüğünüz sos ve yağın içinde yüzen pide manzarası ile karşılaşmıyorsunuz. Sos oranı makul seviyede tutuluyor. Bursa Evi’ndeki iskender keyfinize porselen tabağın kenarındaki yoğurt eşlik ediyor. Pideli köfte için de iskenderin köfte ile hazırlanmış hali diyebiliriz. Köftede kullanılan etin lezzeti üst düzeyde. Bunların dışında yöresel lezzetlerden İnegöl köftesini deneyebilirsiniz. Yemeğin yanında mevsim ya da çoban salata seçenekleri bulunuyor. Fakat en iyi seçeneğin piyaz olduğunu hatırlatmak isterim.

ÜZÜM ŞIRASI VE EFSANE GAZOZ

Alışkanlık olarak iskender kebap yoğurt ile servis edildiği için yanında ayran siparişi verilmez. Bursa’da da iskender ya da pideli köftenin yanında asitli içecekler yerine üzüm şırası içiliyor. İskender servis eden her mekanda bulabilmek mümkün değil ama Bursa Evi’nde kebap eşliğinde üzüm şıranızı yudumlayabilirsiniz. Daha önce denemeyenler için kesinlikle şırayı tercih etmelerini öneriyorum. Bunun dışında Bursa’nın meşhur efsane gazozunu da mekanda bulabilmek mümkün.

KEMALPAŞA’NIN TAZESİ BULUNDU

Bursa Evi’nde yemeğin ardından bir Türk kahvesi içmenizi tavsiye ediyorum. Cam kenarı bir masada bulunuyorsanız, kaleden izleyebileceğiniz Ankara manzarasına en iyi eşlik edebilecek seçeneklerden biri olacak. Unutmadan tatlı kapanışı nasıl yapacağımızı da gözden geçirelim. Mekanın menüsünde kaymaklı ekmek kadayıfı, Kemal Paşa tatlısı ve süt helva olma üzere üç tür tatlı bulunuyor. Aralarından, en aşina olduğum Kemalpaşa tatlısını denedim. Eski adı “Kirmastı” olan Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine özgü tatlıyı farklı mekanlarda denemiş olabilirsiniz. Fakat tadına anavatanında bakanlar tazesi ile çift fırınlanmış olanı arasındaki farkı hissedebilir. Makbul olan tazesidir. Bursa Evi’nde servis edilen taze Kemalpaşa tatlısını deneyebilirsiniz. Ceviz parçacıkları ve kaymak eşliğinde sunulan tatlı, iskender kebabın ardından tatlı kapanışın en seçilesi adayı oluyor.

MENÜDE NELER VAR

- İskender kebap 18 TL
- Pideli köfte 16 TL
- İnegöl köfte 15 TL
- Piyaz 6 TL
- Kemalpaşa tatlısı 6 TL
- Efsane gazoz 4 TL
- Üzüm şırası 4 TL

Ankara Bursa Evi adres ve telefon
Ankara Kalesi Kale Mahallesi No: 8 Altındağ/Ankara
0312 312 26 16


View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map