Cihan Kebap - Soslu ve yoğurtlu ‘İskender sabrı’

Bir Bursalı ile iskender yerken, bu lezzetli et yemeği hakkında türlü öyküler dinleyebilirsiniz.
Daha önce hiç işitmemiş olanlar için birkaçını yazılı hale getirmekte fayda olduğunu düşünüyorum. İskenderin özenli biçimde sunulduğu mekanlarda, kızgın tereyağı, kebap servis edildikten sonra etin üzerine eklenir. Kulaktan kulağa yayılan bir öyküye göre, bu kebabın mucidi dükkanının kalabalık olduğu bir öğle saatinde yoğunluktan dolayı birkaç müşterinin kebabına tereyağı eklemeyi unutur. Eksikliği fark eden usta, elindeki kızdırılmış tereyağı tavası ile masaya gider ve konuklarından özür dileyip, kenarından yenmeye başlanmış kebapların üzerine yağ ekler. Bu duruma tanık olan diğer konuklar, kebap siparişlerinde tereyağının sonradan eklenmesini istemeye başlar. Böylece masada tereyağ ekleme uygulaması bir ritüele dönüşür.
YOĞURT NEDEN EKLENDİ 

Bir başka öykü ise tabakta kontrast yaratan süzme yoğurdun iskendere nasıl eklendiğini anlatır. İskenderin tam lezzetini yakalayabilmesi için tabağın altındaki pide parçalarının tereyağını iyice çekmesi gerekir. Fakat yemeğe başlamak için sabırsızlanan konuklar bu süreci beklemez. Kebabın mucidi de iskender ziyafeti öncesi, konukların oyalanması için tabağın kenarına bir miktar süzme yoğurt ekler. Böylece iskender yemek bir sabır işine dönüşüverir. Eğer siz de bir Bursalı ile iskender yerken yoğurdu, pide ve etlere boca ederseniz; bu öykü yoluyla nazikçe uyarılabilirsiniz. Lafı Bursa ve kebaptan açmışken Ankara’da 31 yıldır hizmet veren bir iskender mekanından söz etmek istiyorum.

ODUN ATEŞİNDE ÇITIR LAHMACUN

Kızılay’da 1983 yılından bugüne hizmet veren Cihan Kebap, yaklaşık 5 ay önce Kudüs Caddesi Park Oran Ofis’te açtığı şubesi ile Çankaya’nın rakımı yüksek kesimlerine ulaştı. “Belki yeni bir öykü dinlerim” beklentisiyle mekan ziyaretine iki Bursalı ile beraber gittim. Yukarıda anlattıklarımdan farklı bir şey öğrenememiş olsamda tadına baktığım lezzetli kebaplardan söz edebilirim. Klasik unsurlarla dekore edilen mekanda yemek; bulgur pilavı, acılı ezme ve yeşil salata ile başlıyor. Açlığı bastıran mezelere balon lavaş eşlik ediyor. Bu kadar lafını etmişken tabii ki de ana yemek için önerim iskender kebap olacak. Fakat açlık oranınız yüksekse Cihan Kebap’ın lahmacununu araya sıkıştırmakta fayda var. Lahmacun, domates ve biber karışımlı, isotsuz iç harcı ile Şanlıurfalı emsallerinden farklı bir tada sahip. Orta incelikteki hamuru, odun ateşinde pişince çıtır bir kıvama geliyor. Maydonoz ve limonla yapılan sade sunumu beğendiğimi söyleyebilirim. Keza, lahmacunun marul ve kırmızı lahana ile dürüm yapılmasına karşı olanlardanım.

TEREYAĞI RİTÜELİNİ UNUTMAYIN

Ana yemekte masaya ulaşan iskender kebap, meşakkatli bir süreç gerektiriyor. Balıkesir süt danalarından elde edilen etler önce döner şişine diziliyor. Araya eklenen kaburga çevresi etlerin verdiği tadı, hassas damaklar hissedebilir. İnce yapraklar halinde kesilen döner, küp doğranmış tırnaklı pide parçalarının üzerine diziliyor. Sos eklendikten sonra; süzme yoğurt, közlenmiş domates ve biber tabaktaki yerini alıyor. Kebabınız masaya ulaştıktan sonra ne kadar aç olursanız olun önemli bir ritüel için sabırla beklemeniz gerekiyor. Kebaba tereyağı ekleme ritüelinin mekanda başarılı bir şekilde uygulandığını hatırlatmalıyım. Altı alevli bir sac ayağa kondurulan tava, Trabzon’dan gelen tereyağının kaynar halini korumaya yardımcı oluyor. Üzeri köpüklü tereyağ kebabımıza eklendikten sonra bir süre daha beklemeniz gerektiğini hatırlatmama gerek yok. Bu sürede tabağınızdaki yoğurtla ilgilenebilirsiniz. Cihan Kebap’ta menü iskenderle sınırlı değil. Küp pidelerin üzerine yoğurt ve Adana parçalarının serilmesi ile oluşturulan yoğurtlu kebap denediğim ve tavsiye edebileceğim bir diğer lezzet. Tereyağı ritüeli, yoğurtlu kebap için de geçerli... Hamur işi sevenler de mekanın pide çeşitlerini deneyebilir. Tatlı kapanış içinse peyniri Antakya’dan gelen künefenin tadına bakılabilir.

MENÜDE NE VAR
- Lahmacun 5 TL
- Kıymalı pide 13 TL
- İskender kebap 18 TL
- Yoğurtlu kebap 18 TL
- Künefe 8 TL

Cihan Kebap - Park Oran Ofis adres ve telefon:
Kudüs Caddesi Park Oran Ofis No:61 (Panora Yanı) Oran/Ankara
0312 490 5999
0312 490 4999


View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map