İncek Sofrası'nda kış mangalı

Yemeği lezzetli hale getiren şey, bazen pişirme yöntemi olabilir. Süt kuzunun hafif yağlı pirzolası ya da tavuğun soslu kanadı, üzerinde bulunduğu ateşe göre tadını değiştirebilir. Et severlere “hangi pişirme yöntemi” diye sorsak, büyük bölümünden “mangal” yanıtını alacağımızdan eminim.
Yaz aylarında piknik alanlarından yükselen dumanlar kısa sürede kaybolup, gitse de mangal süreci ciddi uğraş ve meziyet gerektirir. Ustası tarafından kolayca köz haline getirilebilen mangal kömürü, amatörü bir anda “dalga” konusu yapabilir. Mangalı ateşleme görevini üstlenen “şanslı” kişi, ilk andan itibaren aç bekleyen piknik ekibinden gelen psikolojik baskıyı hissetmeye başlar. Ahalinin oturduğu yerden yapmaya başladığı yorumlar, “Ya yakamazsam” stresini körükler. Çıra ve kömürlerin titizlikle dizilmesinin ardından ateşe verilen mangalı oturup, izlemek olmaz. Alevlerin devamlılığını sağlamak için hava akımına ihtiyaç vardır. Kimi olayı seyyar bir baca ile çözmeye çalışırken, kimi de sert bir cisimle yelleme derdine düşer. Ellerin su toplaması işten bile değildir.

İşin kolayına kaçanlar, ortamda elektrik bulabilirlerse saç kurutma makinası işe bir miktar teknoloji karıştırabilir. Tehlikeli denemeler yapmayı seven bünyeler ise mangalı otomobil eksozuna yanaştırıp, “ara gaz” ile ateşi harlamayı dener. Stresi, emeği, lezzeti... Mangal, her yönüyle keyifli bir yeme içme aktivitesidir.

MAŞANIN KONTROLÜ SİZDE

Bahar ve yaz aylarının vazgeçilmez ritüellerinden biri olan mangalı, kışın soğuğunda yapabilmek ise ayrı bir zahmetlidir. Yukarıda bahsettiğim süreçlere girmeden, köz köz kömürleri hazır bir mangalın başına oturmak ne kadar kolay olurdu değil mi? Hele hava sıcaklığının düşük seyrettiği kış günlerinde bu mangal kapalı bir mekana kurulsaydı, keyfine doyum olmazdı. Mangal konusunda, gönüllü bir arkadaşınızın sırtına binmeden “Armut piş, ağzıma düş” yapabilmek çok da zor değil. Bu hafta kapalı bölümündeki masalarının ortasına kurduğu mangallar ile keyfin hazır halini sevenleri mutlu edecek bir mekanı ziyaret ettim. İncek Bulvarı üzerinde yaklaşık 19 yıldır hizmet veren İncek Sofrası, ocakbaşı formatını masalara taşıyor. Sınırlı sayıda da olsa, mekandaki bazı masaların ortasına kurulan mangallarda maşanın kontrolü tamamen sizde oluyor.

KÖZLERLE ISINAN ORTAM

Mangallı masanıza yerleşmenizin ardından öncelikle köz haline getirilmiş kömürler ızgaranın altına diziliyor. Siz de ortam ısınmaya başlarken menüdeki klasik mezeler arasından seçiminizi yapıyorsunuz. İncek Sofrası’nda tahinli patlıcan, közlenmiş kırmızı biber, acılı ezme, kuru domates, közlenmiş patlıcan, peynir dolgulu biber ve atomun tadına baktım. Fırından yeni çıkan balon lavaş ile birlikte servis edilen mezelere makul seviyede yüklenmenizi tavsiye ediyorum. Keza pişirme sürecini yöneteceğiniz etlere yer bırakmak gerekiyor. Mekana çok aç geldiyseniz, mangala dizeceğiniz et ürünlerini sipariş ermekte gecikmeyin. Kilogram hesabıyla alacağınız etler, çiğ halde masanıza ulaşıyor.

ETLERİ KURUTMAYIN

Kırmızı et ürünlerinin, kuzu ağırlıklı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Mangalın üzerinde en güzel görüntüyü veren pirzoladan başlayalım. Kuzunun kaburga kısmından elde edilen etler, üzerindeki yağı ile birlikte işlenmiş halde geliyor. “İyi pişireyim” derken, kurutmamaya özen göstermek gerekiyor. Ahşap çubuklara dizilen kuzu parçaları da kömürün üzerinde hassasça ilgilenilmesi gereken bir başka et ürünü oluyor. Mekandaki kaburga katkılı köftenin lezzeti tam puan alıyor. Beyaz et severler ise soslu tavuk kanatlarını ya da kalça etinden yapılan bifteği ateşle buluşturabilir. Yaklaşık 8 kişilik grupların etrafında toplanabildiği mangallı masaların keyifli bir deneyim olduğunun altını çizmek gerekiyor. Yemeğin üzerine tatlı kapanış künefe ile yapılabilir. İncek Sofrası’nda mangallı masa bulabilmek için hafta içi günleri ya da erken rezervasyon yöntemini kullanmak gerektiğini hatırlatmak gerekiyor.

MENÜDE NE VAR
- Mezeler 7 TL
- Kırmızı etler 75 TL/kg
- Köfte 55 TL/kg
- Beyaz etler 45 TL/kg
- Künefe 10 TL

İncek Sofrası adres ve telefon:
İncek Mh. Turgut Özal Bulv. No:3 Gölbaşı/Ankara
0312 460 1147