Çiçek Lokantası - Yarım asra yaklaşan lezzet

Lezzetini değiştirmeden yılları deviren esnaf lokantalarının sayısı bir hayli azaldı. Bazıları fast food kültürüne yenik düşerken bazıları da ikinci, üçüncü neslin işletmeciliğinde yoluna devam edemedi. Herkesin favori mekanları arasında; yemek siparişlerinde “az” ve “üstü” tabirleri ile iletişim kurulan, özel istek ve hesapların hafızalarda tutulduğu nadide lezzet duraklarından birkaç adres olmalı. Eski esnaf lokantaları benim zihnimde; kırılmayan melamin tabakları, büyük sepetlere kule gibi dizilen ekmekleri, masada peçete niyetine bulundurulan üçüncü hamur kağıtları ve garsonların aşçılara “çek” yüklemiyle biten yüksek tondaki haykırışları ile canlanıyor.

EN KEYİFLİ YEMEK SAATİ

Camlarına yağlı boya ile yazılan mekan isimlerini hatırlamak güç olabilir fakat birçoğunun tadı hala damağımda... Ankara’da meslek dağılımının farklılığına bağlı olarak bu mekanların “memur lokantası” adıyla anıldığına da tanık olabilirsiniz. İster esnaf, ister memur olsun; geleneksel lezzetleri ile yemek saatlerini keyifli hale getiren mekanların her zaman özel bir yeri var. Bu hafta 46 yıldır değişmeyen tatları ile adını “Ankara’nın klasikleri” arasına yazdıran bir mekanı ziyaret ettim. Çiçek Lokantası, 1968 yılında Ulus’ta kuruluyor. Merkezini aynı lokasyonda koruyan mekan, geleneksel özelliklerini bozmadan esnaf lokantası anlayışını Söğütözü şubesinde modernize ediyor. Eskişehir Yolu üzerindeki Çiçek Lokantası; dekorasyonu, servis kalitesi ve en önemlisi de lezzetleri ile esnaf lokantacılığını başarılı bir şekilde günümüze taşıyor.

TEZGAHA BAKMADAN GEÇMEYİN

Çiçek’te, her esnaf lokantasında olduğu gibi mekana girdiğiniz anda geniş bir yemek tezgahı ile karşılaşıyorsunuz. Masanıza geçmeden önce ritüele uygun biçimde günün yemeklerine göz atmanızı tavsiye ederim. Tadına bakacağınız yemeği görerek seçmenin, hakkında bilgi almanın ayrı bir keyfi var. Başlangıç için tavsiyem krema ve un katkısız biçimde hazırlanan sebze çorbası olacak. Taze fasulye, havuç, kabak, pırasa, kereviz, ıspanak ve patatesten oluşturulan sebze karmasına yıldız şehriyeler eşlik ediyor. Doğal ve besleyici çorba iştah açan cinsten... Ana yemeğe geçmeden önce zeytinyağlı tabağını da denemeniz gerekiyor. Mevsim sebzelerinin kullanıldığı zeytinyağlı yemekler hafifliği ile et yemeğine hazırlık yapmanıza yardımcı oluyor.

KUZU BÜRYAN YOĞUNLUĞU

Mekan ziyaretinizi çarşamba günü öğle yemeğinin erken saatlerine denk getirebilirseniz, Çiçek Lokantası’nın kuzu büryanının tadına bakma şansı bulabilirsiniz. Haftada sadece bir gün servis edilen ve erken saatte tükenen büryan, Balıkesir süt kuzusunun, yaklaşık 6-7 saat fırınlanması ile ortaya çıkıyor. Nar gibi kızaran bütün kuzu, tezgahtaki yerini aldıktan sonra kısa süre içinde son porsiyona erişiliyor. Sunumda, lavaş arasına gizlenen kuzu etinin üzerine kekik serpiliyor. Yanında ise kuş üzümü, fıstık, soğan ve ciğerle hazırlanan iç pilava; taze soğan, közlenmiş biber ve domates ile maydanoz eşlik ediyor. Tadına baktığınızda, Ankara’nın dört bir yanından büryan yemek için gelenlere siz de hak vereceksiniz.

YÖRESEL LEZZET ANKARA TAVA

Büryanın yanında karışık meyve kompostosu sipariş edenlerin pişman olmayacağını söyleyebilirim. Muz, çilek, kivi, portakal ve elma ile hazırlanan kompostonun suyu, rengini nar çiçeğinden alıyor. “Bildiğimiz komposto” denilip, geçilemeyecek bir tat... Mekanın mutfağında 23 yıl önce çırak olarak çalışmaya başlayan, bugün Söğütözü’ndeki mutfağı yöneten şef Sami Sarı’dan aldığım tavsiyelere göre, kuzunun kaburga ve inciğinden yapılan yöresel lezzet Ankara tavanın tadına bakılması gerekiyor. Çömlekte pişirilen yayla güveç, safranlı incik ise diğer alternatifler arasında yer alıyor. Öte yandan Çiçek Lokantası’nda çalışan servis görevlilerinin kıyafetlerinde işlemeli harflerle gün isimlerini görüyorsunuz. Personelin hergün kıyafet değiştirdiğini belgeleyen bu uygulama hoş bir ayrıntı olmuş.

SÜTÜN İÇİNDE UYUYAN İNCİR

Yemeğin ardından tatlı kapanışa geçtiğimizde Çiçek Lokantası’nın en popüler tatlısı sütlü incir uyutmayı denemeniz gerekiyor. Küçük parçalara bölünen kuru incirler önce ıslatılıyor. Ilık süte şeker katılıp, bir süre mayanlanması beklendikten sonra, incir ve ceviz parçaları da bu karışıma ekleniyor. Dondurmalı haliyle lezzetini daha da yukarı taşıyan sütlü incir uyutmayı mutlaka denemeniz gerekiyor. Tatlı düşkünleri, mekanda servis edilen karışık tatlı tabağını deneyebilir. Aydın bölgesinden gelen ürünlerle hazırlanan; kaymaklı ekmek kadayıfı, şekerpare, cevizli incir dolma, yaprak ve kireçli kabak tatlısını içinde barındıran tabak, zengin bir tatlı kapanış vadediyor.

MENÜDE NE VAR
- Sebze çorba 7 TL
- Meyve komposto 8 TL
- Zeytinyağlı (tek) 10.50
- Zeytinyağlı (duble) 18 TL
- Ankara tava 23 TL
- Kuzu büryan 22.50 TL
- Sütlü incir uyutma 7.50 TL
- Karışık tatlı tabağı 14 TL

Çiçek Lokantası adres ve telefon:
Eskişehir Yolu, 2176. Sk. No 5/45 Söğütözü/Ankara
0312 284 0 888


Şunu daha büyük bir haritada görüntüle: Çatkapı - Ankara Lezzetleri